Kikérem magamnak! Minden nő nevében!

Általános

Németh Szilárd: “aki teleszüli a világot, azé a világ”

Még nem olvastam és nem hallottam ennél a mondatnál visszatetszőbb mondatot! Nem elég, hogy ocsmány, közönséges, visszataszító, felháborító még hihetetlenül bántja is az olyan embernek a fülét, aki igyekszik szépen vagy legalább normálisan beszélni.

A szülés maga egy nagyon felemelő és ugyanakkor természetes dolog és nem az történés az emberek, a nők életében, amiről csak úgy nagyon hétköznapian, könnyedén, mellékesen szoktunk beszélni. Illik róla tisztelettel (részemről még akár ámulattal is) beszélni. Több nagyon szép magyar kifejezés is létezik rá, pl.  az anya világra hozta a gyermekét, életet adott a kisbabájának.

A népszaporulat és a statisztika más kérdések, nem lehet a hivatalosat így keverni a személyessel, az adatokat, számokat összemosni a személyes örömökkel és sorsokkal. A család milyenségét nem lehet meghatározni, mindenkinek úgy család a család, ahogy a szívében érzi és addig, amíg úgy érzi. A gyermekek számát pedig nem lehet hivatalosan szabályozni. Egy egymást szerető pár annyi gyereket vállal, amennyit szeretne és amennyit közös megegyezés alapján, megítélésük szerint el tudnak tartani. Ez családi magánügy!

Ha a kormányzati szervek mindenképpen ösztönözni szeretnék a gyermekvállalási kedvet, azt semmiképpen nem így kell közölni. Nem szabad egy visszataszító ember szájába visszataszító mondatot adni, vagy engedni megtörténni, hogy ilyet mondhasson. (A gyengébbek kedvéért és magyarul: Németh Szilárd nem való a kamera elé, nem beszélhetne nyilvánosan.) Korábban is volt az úgynevezett panelprogram, de nem ilyen szánalmasan értesültünk róla. A lakáshoz jutásban tényező volt, a támogatáshoz, az hogy ki mennyi gyereket vállal. Ha nem sikerült teljesíteni az aláírt vállalást, visszafizettük.

Ez a “teleszüli a világot” nagyon sértő és közönséges. Mi az hogy teleszüli? Milyen kifejezés ez? Lehet gyermeket szülni, megszülni a gyereket, de “teleszülni” valamit, ez rémisztő, lealacsonyító. Az anyák nem anyakocák, nem “teleszülik” a disznóólat, hogy a gazdának minél nagyobb legyen a haszna. Kevés malacka, kis pénz, több malacka, több pénz. De mi emberek vagyunk! Könyörgöm, emberi módon, tisztelettel és tisztességesen kéne az anyákról és a születésről beszélni.

Most örülök igazán, hogy már rég túl vagyok a szülőképes koron, sőt még annak is örülök, hogy fiaim vannak és nem leánygyermekeim, akiktől elvárnák, hogy “teleszüljék a világot”.

Semmiképp nem vagyok híve a családok lelkiismeretébe, szeretettartalékaiba és örömeibe történő beleavatkozásnak, de ha már muszáj és mindenképpen szükségét érzi ennek a kormány, akkor nem egy faragatlan tuskót kéne a nagyközönség elé kiállítani, hogy ilyen gusztustalan mondatot böfögjön ki magából. (Talán valami olyasmi is megtette volna, hogy azokat a családokat érinti a legkedvezőbben a népesedéssel foglalkozó törvényjavaslat, akik több gyereket terveznek. Nem hangzik kicsit másképp?)

Egészen idáig azt hittem a jó megfogalmazás, a szép, értelmes beszéd, az igényes kommunikáció, a tisztességes reklám, stb. mind hozzá tartozik egy kormány normális működéséhez.

 

3 responses »

  1. Tudom, hogy nem erről szólt az írásod, na de mégis, ki közölte volna ebből a bagázsból? talán még a lézer, aki elfogadható megjelenéssel bír. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s